Blaty kuchenne |
|
Blaty kuchenneBlaty kuchenne są generalnie podstawowym elementem wyposażenia kuchni, które umieszcza się w ciągu roboczym pomiędzy lodówką a zlewem. Bez blatu kuchnia praktycznie nie mogłaby funkcjonować, a przynajmniej spełniać swoich podstawowych funkcji. Każda kuchnia ma swój specyficzny charakter, dla tego też nie wszystkie blaty kuchenne będą pasować do naszej. Blaty kuchenne można podzielić - ze względu na materiał z którego są wykonane - na: Blaty kuchenne drewniane - w tym przypadku najlepiej jest zakupić blat wykonany z twardego drewna drzew liściastych. Aby były dobrze zabezpieczone przez odkształcaniem, powinny być klejone, zaolejowane oraz polakierowane. Spotyka się też blaty drewniane, które są pokryte melaminą, która szczególnie chroni powierzchnię przed wilgocią. Tak przygotowane blaty kuchenne są trwałe, odporne na wodę i chemikalia jak i również na wysoką temperaturę. Charakteryzują się też specyficzną urodą naturalnego materiału. Blaty kamienne - impregnowane w celu ochronnym (przed zarysowaniem i wodą). Nie występuje w tym przypadku standard - każdy blat jest wykonywany na zamówienie. Blaty kamienne są odporne na pęknięcia, na wysoką temperaturę oraz na wodę i chemikalia. Mają jednak wysoką cenę. Blaty konglomeratowe - czyli składające się z kruszywa marmurowego (lub innego kruszywa kamiennego) i łączących to kruszywo żywic poliestrowych. Blaty konglomeratowe są bardzo podobne do kamiennych i są bardzo łatwe w utrzymaniu na nich czystości. Blaty kompozytowe - powstają z materiałów mineralno-akrylowych, które są mieszankami minerałów ze spoiwem akrylowym, do których dodaje się pigmenty. Blaty te tworzone są na bazie białych płyt laminowanych, które pokrywa się około centymetrową powłoką z kompozytu. Można je w dowolny sposób ukształtować. Można zastosować również dowolny pigment, dzięki czemu mogą przybierać dowolne kolory. Blaty kompozytowe są trwałe, odporne na zarysowania, uderzenia i zaplamienia oraz na chemikalia, wilgoć, wysoką temperaturę. Blaty stalowe - czyli płyta wiórowa, którą pokrywa się stalową blachą o grubości do 5 mm. Ich niewątpliwą zaletą jest wysoka odporność na temperaturę, wodę, zaplamienia i uderzenia. utrzymanie na nich czystości również nie sprawia problemu. Blaty szklane - tworzone ze szkła klejonego, które składa się z dwóch szyb, które przedziela się dwiema warstwami folii, dzięki czemu rozwiązanie to staje się bardzo bezpieczne. W razie stłuczenia takiego blatu nie sposób się skaleczyć. Do wyrobu z reguły używa się szkła hartowanego. Nie sposób jednak oglądać tego rodzaju blaty kuchenne w sklepie, ponieważ są wykonywane tylko na zamówienie. Blaty kuchenne, które obecnie mamy zazwyczaj w mieszkaniu nie mogą być w żadnym wypadku traktowane jak deska do krojenia, ponieważ z reguły laminowane - nie są odporne na zarysowania. Powierzchnia laminatu jest trochę bardziej odporna na temperaturę. Teoretycznie nie powinna ucierpieć, jeśli postawimy na niej np. czajnik z gorącą wodą rozgrzany do ok. 100 st. Celsjusza. |