Naczynia kuchenne |
|
Naczynia kuchenneNaczynia kuchenne powinny znaleźć się w każdej kuchni, ponieważ bez nich ciężko byłoby gotować. Kuchnia powinna być więc wyposażona w takie naczynia kuchenne jak: - Patelnie aluminiowe z powłoką teflonową - Patelnie stalowe - Patery na owoce - Pojemniki z tworzywa - Pokrywki - Rondle - Salaterki - Serwis do kawy - Serwis do herbaty - Sztućce - Noże - Zastawa stołowa Nasza uwaga w tym przypadku zostanie skierowana na naczynia kuchenne, które są wykorzystywane codziennie, czyli patelnie oraz noże. Patelnie aluminiowe wykorzystywane są do błyskawicznego smażenia potraw na tłuszczu, które nie wymagają wysokich temperatur - będą więc niezbędne do przyrządzenia takich potraw jak jajecznica, naleśniki, kotlety czy sznycle. Mogą też służyć do podgrzewania gotowych już potraw. Dużą zaletą tych patelni jest ich niska cena i wysokie przewodnictwo cieplne (dla tego łatwo jest je szybko rozgrzać). Niestety patelnie aluminiowe nie są odporne na zarysowania. Łatwo się też odkształcają a w trakcie eksploatacji tracą połysk i ciemnieją, dla tego też do ich mycia powinno się używać łagodnych płynów i miękkich zmywaków. Noże Dzięki 6 podstawowym nożom możemy sprawnie kroić, szatkować i siekać. Oto podstawowe rodzaje noży: - do chleba - czyli nóż z grubymi ząbkami. Działają one jak piła, dzięki czemu nie zgnieciemy, tylko przekroimy zwłaszcza świeże pieczywo. - do owoców - czyli nóż z krótkim i wąskim ostrzem - używane zwłaszcza do usuwania gniazd nasiennych czy krojenia plastrów cytryny. - do sera - czyli nóż z ostrzem, które ma otwory, dzięki którym ukrojone plastry nie sklejają się. Nadają się do krojenia zarówno twardych jak i miękkich serów. - do mięsa - (tzw. trybownik) - czyli nóż z ostrym i cienko wyprofilowanym ostrzem, które jest szersze u nasady trzonka. Nóż do filetowania ryb powinien być cienki i elastyczny, co pozwala na oddzielanie mięsa od kości. - do wędlin - podobny jak do mięsa, tyle że powinien być szerszy niż do ryb i równie elastyczny. - do warzyw - czyli nóż z zakrzywionym ostrzem, łatwo dopasowującym się do obłych form. |